Månadens fjällprofil, oktober 2014 - Anette Andersson

Anette Andersson

Ålder: 44 år

Bor: Undersåker

Yrke: Chef Produkt & Koncept på Svenska Turistföreningen samt driver egna företaget Text&Foto

Vad har du för relation till fjällen?
Jag är född och uppvuxen i västra Jämtland så jag har haft förmånen att ha fjällen runt knuten i stora delar av mitt liv. På fjället hämtar jag kraft till vardagen. Jag bor där jag bor just för att kunna vistas på fjället så mycket som möjligt. Karriärmässigt ett dåligt drag men närheten till fjällen vinner över en högre lön och finare titel. Att kunna sticka ut och springa några mil på fjället efter arbetsdagen är en stor vardagslyx som jag inte vill vara utan. På vintern används toppturs- ledturs- och längdåkningsskidorna flitigt. Semestrarna spenderas på högre berg än vad Sverige kan erbjuda. I det egna företaget fotograferar jag och skriver om mina och andras fjällupplevelser. Gryning och skymning ute på fjället tillsammans med kameran är lycka.

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?
En storslagen fjällmiljö är en fjällmiljö som inte är överexploaterad. Där människa och natur lever i harmoni med varandra. Och där de som önskar får vistas där oavsett om transportmedlet är löparskor, vandringskängor, skidor, mountainbike eller skoter. Mängden människor som vistas på fjället samtidigt kan påverka storslagenheten negativt. Men mängden har i alla tider varit självreglerande, då det är relativt få människor som har kunskap och önskan att vistas där.

Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?
Att fler får lära känna fjället. Även de som inte orkar eller har förutsättningar att vandra eller åka skidor två mil till en fjällstuga. Det man har en relation till vill man bevara och vara rädd om. STF driver verksamhet längs hela svenska fjällkedjan och det är både en självklarhet och policy att all produktutveckling ska göras på ett långsiktigt hållbart sätt.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?
Att det inte är farligt att vistas på fjället. Insteget är inte så högt som många tycks tro. STFs fjällkurser är en bra introduktion till ett rikt och hållbart fjälliv. Det är viktigt att vi som driver verksamheter i fjällmiljö lär nya fjällfrälsta att använda fjället på fjällets villkor.

Sidan uppdaterades 2016-11-16