Ida Ingemarsdotter
Fjällen har, precis som skogen, alltid varit en stor del av mitt liv.
Ålder: 31
Bor: Reser cirka 200 dagar per år, men har min bas i Östersund
Yrke: Längdskidåkare på elitnivå
Vad har du för relation till fjällen?
Fjällen har, precis som skogen, alltid varit en stor del av mitt liv. Jag växte upp i Sveg, med närheten till fjällen, och har alltid varit ute mycket – både sommartid och vintertid. Jag stod på ett par skidor första gången som tvååring och höll på med både alpin åkning och längdskidåkning som liten, så det är en stor del av min identitet. Det bästa i mitt yrke är när jag får vara till fjälls och träna, både cykla och springa under den varmare delen av året och åka skidor på vintern. Fjällen återkommer med andra ord i alla årstider och speglar även min uppväxt. En speciell relation har jag såklart till Härjedals- och Jämtlandsfjällen, eftersom jag kan de trakterna väldigt bra och känner mig hemma där. Jag har varit på väldigt många ställen, framför allt runt Ramundberget – Funäsdalen – Bruksvallarna, och hittar bra både utan kompass och karta. Det är en frihet!
Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?
Rent spontant tänker jag ”Vårskidåkning! Snöskrud! Skare!”. Jag älskar när jag tagit mig upp på fjället på något sätt, har solen i ansiktet och känner det där lugnet som är svårt att få någon annanstans. Det är något speciellt med att se vidderna, det vill säga någonting man inte kan greppa. Bergen och vyerna ger energi och gör mig harmonisk!
Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?
De svenska fjällen är viktiga för många och en fråga jag tycker är viktig att belysa är hur vi ska förhålla oss till dem. De ska vara tillgängliga men samtidigt ska vi skydda och bevara denna unika miljö. Att hitta en bra balans mellan alla intressen och vad som är tillåtet ute till fjälls (då naturen är väldigt känslig och väder och vind är väldigt skiftande) - det är nog den frågan jag tycker är viktigast att fundera över för framtiden.
Samtidigt tycker jag att det är viktigt att få ut nya människor i fjällvärlden och i den storslagna naturen, för att få en större förståelse för väder och vind och hur saker och ting fungerar. Att få uppleva någonting med alla sina sinnen tror jag är det bästa sättet för att få folk att förstå hur vi kan ta vara på den fantastiska fjällmiljö vi har och det är det som behövs för att vi ska kunna låta även framtida generationer få njuta av våra fjäll.
Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?
Det saknas mycket grundläggande kunskap om våra fjäll och för att förstå en specifik fjällfråga behöver man det. Därför tycker jag att det är viktigt att jobba på allmänkunskapen och förståelsen för djur, natur och människor som verkar längs den svenska fjällkedjan. Då dessa frågor sällan belyses mer än på ytan så finns det ett stort jobb att göra för att höja nivån på kunskapen om de svenska fjällen, till exempel för att förstå varför vissa saker tillåts att göra medan andra inte gör det. Samtidigt gäller det också att de som sitter på erfarenheter och kunskaper om vår fjällvärld kommer ihåg att delge detta till människor som är nya i fjällen.
Våra fjäll är unika och något som jag anser är viktigt att vi kan bevara men samtidigt nyttja på ett klokt och ansvarsfullt sätt. Med kunskap vet vi att förståelsen för olika frågor ökar och då kan förhoppningsvis kommande generationer också få möjlighet att njuta av allt som våra fjäll kan erbjuda.