Månadens fjällprofiler, februari 2016 ‑ Ingegerd och KarlOlof Sundeberg
Månadens fjällprofiler, februari 2016 - Ingegerd och KarlOlof Sundeberg
Namn: Ingegerd och KarlOlof Sundeberg
Ålder: 57 resp. 63 år
Bor: Hede, Härjedalen
Yrke: Fäbodbrukare/lantbrukare
Vad har ni för relation till fjällen?
Vi är födda här vid Sonfjället och har växt upp med fjäll runt omkring oss. Vår fäbod ligger i fjällvärlden, närmare bestämt i Östvallen, 800 meter över havet. Det är ett ställe dit vi längtar varje vår. Under somrarna är jag (Ingegerd) knappt ner till Hede alls men KarlOlof åker de flesta dagar för att leverera mjölk och skörda vinterfoder till korna. Jag gör ost, messmör och gum – en grynost som är en av Härjedalens nationalrätter. Produkterna säljer vi på marknaden i Hede. I slutet av sommaren gör vi hårdost som vi lagrar i jordkällare fram till jul.
Vad är Storslagen fjällmiljö för er?
Lugnet och tystnaden. Att ta sig ut på fjället. Vidderna. Som barn hade vi (Ingegerd) ett sommarställe uppe vid en fjällsjö. Där var vi och fiskade och badade. Ofta låg vi ute på sjön hela dagarna.
Storslagen fjällmiljö handlar också om tillvaron på fäbodvallen. Vi har ingen elektricitet där utan använder mycket stearinljus. Det blir som ett annat liv. Vi har cirka 20 kor och för att kunna mjölka har vi ett elverk som driver mjölkanläggningen. Mjölken går sedan i glasrör i ladugårdstaket. På dagarna går korna fritt på skogen. Vi hoppas att någon ska följa i våra spår, så att fäbodlivet får fortsätta i framtiden.
Vilken fjällfråga brinner ni för allra mest?
Att naturen ska vara orörd. Att stigar och dylikt får finnas kvar. Det går till exempel en stig från byn upp till fäbodvallen som har använts i flera hundra år. Vi har inget emot vindkraft men vi vill inte att det ska gå för långt med annan skövling och exploatering.
Vilken kunskap tycker ni fattas om fjällen?
Det finns brister när det gäller skotertrafiken. Den ska inte förbjudas men det är viktigt att skoteråkare visar hänsyn och är rädda om naturen och djuren. På fäbodvallen störs vi inte, men på våra ägor ser vi att de kör över hagar och liknande, så att det blir markskador. Det är viktigt att fyrhjulingar, skotrar och terrängfordon visar hänsyn i fjällmiljön.