Kulturella ekosystemtjänster i fjällen
Utmaningen
De tjänster vi får ”gratis” av naturen kallas ekosystemtjänster, till exempel luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter. Men ekosystemtjänster kan också vara kopplade till den föreställning som vi skapar av naturen och landskapet utifrån våra minnen och det är dessa som kallas kulturella ekosystemtjänster. Verktyget ekosystemtjänster har utvecklats för att hjälpa beslutsfattare, politiker och planerare att uppnå en hållbar utveckling. Det finns dock idag väldigt få studier som visar hur kulturella ekosystemtjänster kan användas i planering - en viktig utmaning är därför att synliggöra dessa i fjällandskapet.
Målet
Målet med projektet är att identifiera kulturella ekosystemtjänster i fjällandskapet med fokus på kulturarv och identitet. Med bland annat enkäter och intervjuer undersöks hur fjällandskapets kulturarv synliggörs och integreras i planering och förvaltning av natur- och kulturmiljö. Jämtlands län har valts ut som fallstudieområde och projektet genomförs i samarbete med Länsstyrelsen i Jämtland, Gaaltije - sydsamiskt kulturcentrum - och Härjedalens fjällmuseum samt Högskolan i Gävle.
Vinsten
Genom att belysa och framhålla kulturvärden i förändringsprocesser ökar möjligheterna till helhetssyn och samverkan med andra ekosystemtjänster i landskapet. Resultaten från projektet kan bidra med kunskap för att förbättra planering för hållbar utveckling och säkerställa att kulturvärden (kulturella ekosystemtjänster) integreras i planerings- och beslutsprocesser. Målgrupp för resultaten är beslutsfattare, planerare, forskare och en intresserad allmänhet.