St Olavsleden ska utvecklas | miun.se
Tor 10 dec 2015 09:36

St Olavsleden har haft rekordmånga vandrare under 2015. Nu ska leden utvecklas. Bland annat ska det bli mer mat och boende utefter leden.

Båtar i Alsensjön
St Olavsleden sträcker sig bland annat utefter Alsensjön i byn Vaplan, Krokoms kommun. Foto: Linda Bylund, Storslagen Fjällmiljö

St Olavsleden sträcker sig från Sundsvall (Selånger) i öster till Trondheim i väster. Sommaren år 1030 vandrade St Olav denna sträcka med sin armé för att återta den norska kungatronen. Leden sträcker sig genom fjällområden på sträckan mellan Åre-Stiklestad.

Daniel Svensson har forskat om Fjällens Rörelsearv, tillsammans med Sverker Sörlin och Inga-Maria Mulk. Forskningsprojektet ingår i Storslagen Fjällmiljö och handlar om hur historien kan ge mervärde till dagens fjällupplevelser. Daniel ser positivt på att leden ska utvecklas.

– Jag hoppas att det görs med varsamhet och med rörelsearvet i åtanke. Att folk väljer att gå just där har med historiken att göra, så om man förstärker och fördjupar den dimensionen kan det gynna både besöksnäringen och den lokala identiteten, säger han.

Läs mer utvecklingen av St Olavsleden på turismnytt.se

Läs mer om sträckan Åre-Stiklestad på St Olavsledens hemsida

Sidan uppdaterades 2016-09-24