Främlingsfientlighet, rasism eller kolonialism

Tis 25 apr 2017 08:03

Med utställningen "Vad ska bort" vill stiftelsen Gaaltije väcka frågor om de rådande strukturerna och normerna i dagens svenska samhälle. Storslagna fjäll fick följa med elever från klass nio i Svenstaviks skola.

Tova Nydalen och Lova Bodin
Tova Nydalen och Lova Bodin, klass nio i Svenstaviks skola är upprörda över att det på riktigt finns människor som har dessa åsikter.

– Det ni kommer att mötas av här inne är uttalanden riktade mot Sveriges ursprungsbefolkning, samerna. Men de skulle lika gärna kunna vara riktade mot vem som helst annan som vi upplever avviker från normen.

Med de orden introducerar Jeanette Kråik, som själv är same och arbetar som samisk samordnare vid Bergs kommun, den utställning som under två veckors tid har visats på Tingshuset i Svenstavik. Syftet är att väcka medvetenhet om att främlingsfientlighet, rasism och kolonialism är ett resultat av stereotypa uppfattningar om vad som är normalt och vad som är avvikande. Utställningen består av hundratals citat riktade till samer. Citat som har samlats in från myndighetsutlåtanden och från tidningars och sociala mediers kommentarsfält.

– Även om jag är medveten om att attityderna finns och har fått höra liknande uttalanden riktade mot mig själv så blir det oerhört starkt när man ser alla citaten samlade, säger Jeanette.

En självklar del av identiteten

En av eleverna i den nioendeklass som besöker utställningen heter Evelina Solsten. För henne är den samiska kulturen en självklar del av hennes identitet och något som hon är oerhört stolt över:

– Det är klart att jag blir ledsen och arg över att det finns människor som har de här attityderna. Samtidigt är jag glad över att fördomarna lyfts fram och att vi börjar prata om vad som ligger bakom dem. När jag kom till den här klassen fick jag mycket nyfikna frågor som hur det är att vara same. Efter ett tag kröp det fram att många på allvar trodde att jag och min familj bodde i en kåta på fjället.

Som att flytta tillbaka tiden

Sedigheh Haidari arbetar som SFI-lärare i Bergs kommun. Den här dagen besöker hon utställningen tillsammans med några av sina SFI-elever. Sedigeh flydde för sju år sedan från Iran till Sverige. Med afghanska rötter har hon under hela sitt liv fått utstå trakasserier, hot och våld på grund av sitt ursprung.

– Det gör ont att läsa citaten även om de inte riktar sig direkt till mig och min kultur. Jag kan inte fatta att det här är uttalanden som görs i Sverige idag. Det känns som att flytta tillbaka tiden, säger Sedigheh.

– Okunskap föder fördomar och det är uppenbart att fördomarna finns på alla nivåer i samhället. Bara häromdagen hörde jag en nyhetsuppläsare på tv påstå att femtio procent av Sveriges yta bebos av samer. Andra vanligt förekommande totalt felaktiga påståenden är att Sveriges renägare enbart lever på bidrag. Ju större utrymme den här typen av uttalanden får, desto mer framstår de tillslut som sanningar, säger Jeanette.

Sidan uppdaterades 2017-04-25