Månadens fjällprofil, september 2015 - Anders "Wesslan" Westlin

Anders "Wesslan" Westlin

Ålder: 42

Bor: Saxnäs /Marsfjäll

Yrke: Delägare i Marsfjäll Mountain Lodge AB

Vad har du för relation till fjällen?

Fjällen för mig innebär att jag är hemma, eller kanske man skall säga att det är mitt liv – rekreation för själen och mina fritidsintressen. Eller, som min sambo Ingelas morfar sade (båda bördiga från Åsele) som var den som myntade uttrycket "Åsele, dit vägarna bär" – för mig bär vägarna till fjället, alltid!

Redan som barn hade jag möjlighet att tillbringa mina lov och den ledighet vi hade i fjällen.

Mormor Tekla är bördig ifrån Ammarnäs och Morfar Albin är bördig från Saxnäs/Marsfjäll där vi har stugor och släkt idag. Jag själv är bosatt i Saxnäs/Marsfjäll med familjen Ingela & sonen Elliot

Farfar Per Anders var rallare och var med att bygga inlandsbanan där han och Farmor Sara träffades, dom bodde i Risbäck Dorotea Kommun,

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

Storslagen fjällmiljö för mig är när man dricker ur en porlande bäck eller snorklar runt bland rödingen eller öringen i en kristall klar bäck likaväl som när man en fin vinterdag åker ut med skotern och surfar runt i den nykomna snön och blir alldeles vit. För att inte tala om alla vyer vi har runtom oss, de ger en ro i själen att bara sitta på ett renskinn med kaffe i sin kåsa eller att höra skotrar färdas mellan fjälldalarna. Storslaget är också när vi med familjen vandrar ut på fjället en fin höstdag för att tillbringa en helg uppe på fjället, i en stuga utan el och vatten. Vi fiskar, eldar och lagar mat ute, utan att vara kontaktbar med omvärlden – gott! (Top of the line recreational)

Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?

Turismen, företagandet som gör att vi kan behålla vård, skola samt affären kvar i byn.

Att skapa arbetstillfällen, så vi som vill bo ovan odlingsgränsen har möjlighet till det.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

Jag som skoteråkare tycker att informationen om var man FÅR köra och INTE FÅR köra är minimal eller närmare obefintlig. Som skoteråkare så har man bara skyldigheter som att ta reda på vart man får åka och inte. Men det är ju en knappt synlig linje på en karta som t.ex. fjällkartan. Det måste skyltas bättre enligt mig.

Lavinriskerna i fjällvärlden är en viktig del. Jag har själv startat ett antal bara i området där jag bor – många tror inte att det drabbar dem här men risken finns och det kan gå väldigt fort. Vi har haft lavinutbildningar med inriktning på skoteråkare sedan 2009. Och i år kör vi dessa tillsammans med ett företag som heter SafeRide.

En annan sak jag reflekterat över när jag är ute så pass mycket som jag är, både vinter som sommar. Det är att folk lämnar så mycket efter sig i naturen. Varför kan man inte bära hem den tomma korvburken eller chipspåsen då man orkat bära den ut på fjället ... t.ex.

Sidan uppdaterades 2016-11-16