Månadens fjällprofil, april 2015 - Nils-Johan Labba

Nils-Johan Labba

Ålder: 30

Bor: Kiruna

Yrke
: Samisk slöjdare

Vad har du för relation till fjällen?

Jag är renägare i Laevas sameby och har till stor del växt upp i fjällen, bland annat har jag varit med på kalvmärkningen i juli varje år. Fjällen är mitt materiallager och min främsta inspirationskälla när jag slöjdar. Fjällvärlden är otroligt viktig i min del av samekulturen. Jag gillar att åka skidor och smiter iväg för att göra det när jag kan. Men under de mörkaste vintermånaderna är man inte så sugen att fara till fjälls.

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

Det är när det är stort och orört. Den där tystnaden som bara finns i fjällen när man är och vandrar, att komma bort från sta'n och att komma bort från folk. Det spelar ingen roll om man åker upp för att jobba det är lika skönt ändå. Det orörda i fjällen är det som jag tycker om.

Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?

Renskötselns överlevnad är det viktigaste. Det innebär att man inte kan tillåta en överdriven exploatering av fjällen. Vindkraft och gruvnäring måste begränsas. Fjällturism tror jag kan fungera tillsammans med rennäringen om det finns en ömsesidig respekt.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

Som jag upplever det överlag så fattas det mycket, många vet inte hur man beter sig i fjällen. Den extrema respektlösheten som vissa personer visar prov på när de till exempel förstör renstängsel längs järnvägen för att ta sig fram med sin skoter. Det visar brist på kunskap om villkoren för de som har fjället som arbetsplats.

Sidan uppdaterades 2016-11-16