Göran Strand

Ålder: 47

Bor: Frösön, Östersund

Gör: Fotograf

http://www.astrofotografen.se/

Vad är din relation till fjällen?

Den allra bästa. Jag trivs som bäst när jag får vara i fjällmiljö. Ända sedan jag var ung har jag regelbundet vistats i fjällen. Mina föräldrar tog med mig och min bror på många fiskeresor i fjällen och jag tror det var mycket det som lade grunden till att jag än idag uppskattar den miljön så mycket. Förhoppningsvis får mina barn också samma goda upplevelse av de fjällturer vi gör tillsammans som familj.

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

Det är många saker som kan vara storslaget, även dom små sakerna. Förutom en vacker vy över stora fjäll så är det också storslaget att bara få lägga sig ner på marken, känna doften av ljung, höra ljudet från en bäck och se molnen passera på himlen. Som fotograf är också ljuset i fjällen storslaget. Med snabba väderomslag skapas ofta väldigt intressanta ljus och skuggor i landskapet.

Vilken fjällfråga brinner du mest för?

Jag har nog ingen specifik fråga jag brinner för men jag hoppas att vi kan göra våra fjäll lättillgängliga för fler utan att påverka miljön negativt. Det är en svår balansgång men våra vackra fjäll är en stor tillgång som vi bör ta vara på på bästa sätt. Även tillgången till riktigt mörka platser nattetid är en stor tillgång som blir en bristvara på allt fler platser runt om i världen.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

Att vi måste vara mer omtänksam om vår fjällmiljö och inte ta den för given. Tyvärr så ser jag allt som oftast kvarliggande skräp runt lägerplatser och parkeringar vilket känns oerhört tråkigt. Jag förundras varje gång över att någon har orkat bära upp fulla förpackningar men inte orkat bära med sig dom ner när dom inte väger någonting.

Sidan uppdaterades 2017-06-07