Månadens fjällprofil, november 2015 - Mattias Skantz

Mattias Skantz

Ålder: 33 år

Bor
: Frösön, men rör mig gärna över hela Skandinaviens fjäll.

Yrke
: Jobbar inom Sportbranschen med distribution och med Fjällmaraton.

Äventyrare på fritiden, har bland annat bestigit över 700 unika toppar och gjort över 1300 toppbestigningar världen över. Några exempel på genomförda projekt:

- Har bestigit alla toppar i Jämtlands län både sommar och vinter
- Har bestigit 368 toppar på ett år (en om dagen i snitt)
- Har cyklat mountainbike genom svenska fjällkedjan på 17 dagar

Vad har du för relation till fjällen?

Jag har växt upp i Jämtland och fjällen. Naturen har varit lekplatsen och där man har varit på sin lediga tid. Jag har alltid gillat att idrotta och att göra det i fjällen blir som ett skönt extra moment i idrottandet. Till exempel om man bestiger fyra toppar med skidor på en dag, och står 3 mil från utgångspunkten och närmaste väg, så blir det ett övervägningsmoment. Orkar jag till nästa topp och orkar jag skida tillbaka till bilen?

Att vara ute i fjällen är för mig det relevanta i livet och alla stunder jag inte är där längtar jag dit. Jag vill inte vara för mycket i fjällen utan det har blivit att jag samlar kraft i fjällen för att kunna ge av kraft, energi och kärlek i samhället. 

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

Det är fjäll: berg, myrar, hedar och sjöar som är i vildmark och utan eller med så lite spår som möjligt av människor. I alperna är bergen fantastiska, men man ser alltid spår av människor. I svenska fjällen är människor undantag istället för regel.

Att kunna skida en hel vinter i orörd snö utan att se eller korsa andra skidspår, det är storslagen fjällmiljö, och det är ju så i 95 procent av våra fjäll. Som jag brukar säga, vi är 1 procent av skidåkarna som skidar 99 procent av lössnön!

Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?

Att vi alla ryms där. Skoteråkare, cyklister, skidåkare, vandrare som söker ensamhet och yrkesverksamma. Tror vi ska avsätta mer områden specifikt för skoter etc och förbjuda strängt på andra ställen. Samma sak med liftanläggningar, fjällstationer etc. Vi ryms alla.

Då 2000-talets människa är bekväm och kräver mer service i fjällen så tycker jag att det behövs mer tillgänglighet, men kanske bara på vissa platser för att bevara vildmarken på andra platser. Så här kommer två förslag:

1. Två vägar som går rakt igenom fjällen och möjliggör fjällturer för en bredare massa, med möjlighet att bygga fjällstationer och anläggningar efter området. Håll vägen öppen och ta betalt för att åka där. Vålådalen – via Smällhögarna – Vålåstugan – Vålåsjön – Ljungdalen. Och den andra får bygga ihop Jorm/Blåsjön med antingen Härbergardalen eller Storjola i Borgafjäll. Men samtidigt låta bevara andra områden genom att till exempel förbjuda skoter och ha strängare regler om vad som gäller etc.

2. Sedan allmänt tycker jag att man ska öka säkerheten genom att bygga fler vindskydd i fjällen för nödsituationer. Många fjällområden står helt utan dessa! En räddare i nöden.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

Kunskap om vad människans intrång ger för effekter. Då tänker jag mer på storskalig industri än renskötsel. Vindkraftverk, vattendammar, gruvor, skogsavverkning förstör vår natur. Vinsterna går ej går att försvara, för det finns inget pris på våra fjäll. EJ TILL SALU!

Friluftsliv kan också förstöra då det blir för mycket folk som rör sig, men är inte i närheten av industrier.

Sidan uppdaterades 2016-11-16