Månadens fjällprofil, mars 2015 - Miliana Baer

Miliana Baer

Ålder: 38

Bor: Jokkmokk

Yrke:
Egenföretagare driver företaget Vájal GIelain AB, (tolkning, översättning och turridning med American Curly hästar.)

Vad har du för relation till fjällen?

Jag har vuxit upp i fjällen på somrarna. Där i sommarvistet har vi Stora sjöfallet utanför fönstret, Padjelanta och Sarekfjällen har vi omkring oss på var sin sida. Jag bodde där hela somrarna och fram tills jag var sexton år bodde vi i en torvkåta. Det är den bästa platsen man kan vara på. Nu för tiden är det platsen jag laddar batterierna på, där ingen når en.

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

Det är min utsikt när jag vaknar i sommarvistet. Utan för fönstret har jag Akka som har den största nivåskillnaden från fot till topp i Sverige. Jag har också båda Sarektopparna österut. Jag är van att se dramatiska fjäll. Det är visserligen sällan jag sätter foten i Sarek, men det är alltid närvarande. När vi är ute med hästarna har vi Sarek väster om oss, då håller vi till i ett mer böljande landskap men vyn är lika storslagen med alla höga toppar i horisonten.

Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?

Att fjällen ska få vara orörda. Inga fler utbyggda vatten- eller vindkraftverk eller gruvor. Jag tycker att man ska bevara naturen som den är. Vi ska inte lämna efter oss en massa gruvhål och tråkigheter till kommande generationer.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

Fjällen är en arbetsplats för många, det är många som inte tänker på det. Människor kommer dit och tror att det inte är någon där. Det är inte en vildmark, det är ett kulturlandskap som är format av renskötsel. När vi guidar i fjällen är vi noga med att berätta om landskapet, vi visar på de ställen som har betydelse för rennäringen och tydliggör att det inte är en tom vildmark.

Sidan uppdaterades 2016-11-16