Petra Olausson

Ålder: 26

Bor: Frösön

Gör: Basketspelande veteranskoterfantast som älskar friåkning

Vad är din relation till fjällen?

När jag tänker på fjällen så tänker jag skoter och pudersnö. Jag vistas oftast i fjällen vintertid. Familjen har en stuga i Fisksjön i närheten av Skärvången där jag har tillbringat mycket tid sedan barnsben. Jag har fina minnen från födelsedagar och påskfirande i stugan. När jag är i fällen så är det friåkning som gäller. Drivkraften är att bli bättre på att hoppa och att burka i lössnö. Jag önskar att jag hade en lite större skoter med längre matta.

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

Vacker solnedgång, vacker utsikt, berg, snö, skog och renar. Det är också en upplevelse av frihet och enkelhet. I vår lilla stuga är vi helt befriade från internet, el och rinnande vatten. Det är helt underbart att bara få vara i all enkelhet. Jag kan längta efter att vara onåbar och ifred. Storslagen fjällmiljö kan också vara att sitta vid elden och grilla nyfångad röding eller öring.

Vilken fjällfråga brinner du mest för?

Mitt stora intresse vid sidan av basket är skoteråkning. Jag tävlar i veteranskoter men i fjällen är det friåkning som gäller. Känslan av att köra i helt orörd snö är obeskrivbar. Jag kör gärna ensam och njuter verkligen av stillheten. Möjligheten till friåkning i fjällen är en lyx som jag hoppas kommer att få finnas kvar.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

För att alla som vill vistas i fjällen ska kunna få uppleva det som de är där för krävs det att vi respekterar varandra och att vi inte missbrukar våra rättigheter. Det finns fjällbesökare som antingen inte vet eller struntar i de regler som finns. Risken är stor att våra nuvarande möjligheter att utöva friåkning i fjällen begränsas om vi är flera som inte visar respekt. 

Sidan uppdaterades 2017-02-02