Storslagen fjällmiljö-forskare i Vetandes värld i Sveriges radio P1 | miun.se

Storslagen fjällmiljö-forskare i Vetandes värld i Sveriges radio P1

Lör 10 feb 2018 10:50

Daniel Svensson, vetenskapshistoriker vid Chalmers och forskare i Storslagen fjällmiljö-satsningen, deltog i Vetandes värld den 9 februari.

Storslagen fjällmiljö, Daniel Svensson, Idre
Daniel Svensson och Kristin Godtman-Kling presenterar på Storslagen fjällmiljö-konferensen i Idre 2016

Såhär skriver Sveriges radio om programmet:

Bergslandskap och glaciärer – i musik och vetenskap

Berwald och Strauss har skrivit musik inspirerad av bergslandskap. Men människan har också påverkat landskapen. Utifrån musiken samtalar vi med två forskare om relationen mellan människa och berg.


Daniel Svensson är med i Storslagen fjällmiljö-projekten Fjällens rörelsearv och Vägar till mångfunktionella fjällandskap och har forskat om bland annat landskap, kulturarv och rörelse.

I detta program, som är ett samarbete mellan Vetenskapsradion och Sveriges Radios Konserthus Berwaldhallen där musik och vetenskap möts, samtalar han med glaciologen Per Holmlund från Stockholms universitet om bergens och glaciärernas betydelse för oss, och vår påverkan på dem.

Han höll också ett kort föredrag föredrag för publiken på Berwaldshallen, där han pratade om hur vår syn på bergslandskapen har skiftat. Från att de sågs som skrämmande och fula kom de att uppskattas för sin skönhet och storslagenhet från romantiken och framåt. Den bilden går igen i musiken av Strauss, Schumann och Berwald.

Mer på temat "Fjällens rörelsearv":

Sidan uppdaterades 2018-03-05